Co je Apple Vision Pro? Kdy bude dostupný v EU?

Apple Vision Pro je zařízení, které kombinuje technologie rozšířené reality (AR) a virtuální reality (VR), aby poskytlo uživatelům ponořující se a interaktivní zážitek. Toto zařízení překračuje tradiční rámec VR headsetů a nabízí mnohem více než jen izolovaný virtuální zážitek.

Pohled na Apple Vision pro na stojanuApple Vison Pro z Profilu

Technologie a výkon

Čip a Výkon: Vision Pro je poháněn Appleovým 8-jádrovým čipem M2, doplněným o 10 GPU a 16-jádrový "neural engine". Tato konfigurace umožňuje zařízení zpracovávat složité virtuální scény s vysokou rychlostí a efektivitou.
Displeje: Zařízení obsahuje dva 4K micro-OLED displeje, které poskytují ostrý a poutavý vizuální zážitek s obnovovací frekvencí až 100 Hz.
Nabíjecí kabely a další: Zařízení bude obsahovat USB-C nabíjecí kabel a USB-C napájecí adaptér. V balení bude také baterie a speciální kryt pro Apple Vision Pro. Co se týče konektivity, Apple Vision Pro podporuje Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.3, což napomáhá k bezproblémovému připojení zařízení.

Uživatelské rozhraní a ovládání

Sledování Očí a Gest: Vision Pro využívá pokročilé technologie sledování očí a gest, což umožňuje uživatelům přirozeně interagovat s virtuálním prostředím.
Audio: Integrovaný prostorový zvuk a kompatibilita s AirPods Pro poskytují bohatý zvukový zážitek, který doplňuje vizuální strá

K čemu je Apple Vision Pro?

Apple Vision Pro, jakožto průlomové zařízení v oblasti "spatial computing"("Spatial computing" je termín, který se vztahuje k počítačovým technologiím a aplikacím, které jsou schopné rozpoznávat a interagovat s fyzickým prostředím a jeho rozměry. Tato technologie překračuje tradiční interakci s plochými obrazovkami a klávesnicemi, protože zapojuje prostorové aspekty reálného světa - zjednoduše řečeno: Rozšířená virtuální realita.), je navrženo s širokým spektrem použití, které přesahuje běžné využití tradičních VR a AR zařízení. Níže jsou uvedeny klíčové oblasti, ve kterých lze Vision Pro využít:

Imersivní zážitky ve virtuální realitě

Hraní her v rozšířené realitě

Vision Pro nabízí pohlcující VR zážitky, které jsou ideální pro hry, virtuální cestování a zážitkové vzdělávání. Díky vysokému výkonu a kvalitním displejům se uživatelé mohou ponořit do realistických virtuálních světů.

Rozšířená realita pro práci a produktivitu

Zařízení umožňuje uživatelům zobrazovat a manipulovat s digitálním obsahem v reálném prostředí. To je obzvláště užitečné v profesionálních aplikacích, jako jsou design, architektura a vzdělávání, kde mohou uživatelé pracovat s 3D modely a interaktivními daty.

Multimediální a zábavní obsah

Vision Pro mění způsob, jakým konzumujeme mediální obsah. Uživatelé mohou sledovat filmy a televizní pořady v prostorovém audiovizuálním prostředí, což nabízí zcela nový zážitek ze sledování.

Sociální Interakce a komunikace

S integrovanou aplikací FaceTime a dalšími komunikačními nástroji mohou uživatelé Vision Pro navazovat sociální interakce ve virtuálním prostoru, což otevírá nové možnosti pro vzdálenou komunikaci a sociální setkávání.

Vzdělávací aplikace

Vision Pro nabízí nové metody vzdělávání a tréninku, poskytující studentům a profesionálům interaktivní a pohlcující vzdělávací prostředí. To může zahrnovat simulace, virtuální laboratoře a historické rekonstrukce.

Profesionální a průmyslové využití

V oblastech jako jsou strojírenství, lékařství a výroba, Vision Pro může sloužit jako nástroj pro vizualizaci složitých procesů, návrhů a modelů, což zvyšuje efektivitu a přesnost v těchto odvětvích.

Zdravotnické aplikace

Ve zdravotnictví může Vision Pro pomoci v tréninku chirurgických zákroků, vizualizaci komplexních medicínských dat a poskytování terapeutických zážitků.

Umělecké a kreativní použití

Umělci a designéři mohou využívat Vision Pro k vytváření 3D umění, designu a jiných kreativních projektů v prostoru rozšířené reality.

Co říkají první reakce uživatelů Apple Vision Pro?

Zážitek je to doslova pohlcující +

Uživatelé popisují zážitek s Apple Vision Pro jako extrémně pohlcující, díky kombinaci vysokého rozlišení 4K micro-OLED displejů a pokročilého sledování pohybu. Obnovovací frekvence displeje až 100 Hz zajišťuje hladký pohyb, což je klíčové pro realistický VR zážitek.

Díky pokročilému sledování gest a pohledu mohou uživatelé přirozeně interagovat s virtuálním prostředím. Tato funkce umožňuje pohodlnější a intuitivnější ovládání než tradiční VR ovladače. Gestové ovládání je hodnoceno jako velmi přesné a reagující bez zjevného zpoždění. Celkově i fungování celého systému je velmi ladné a hardwarově je tedy vybavenost dostatečná. (Za ty peníze ještě, aby nebyla..)

Audio umocňuje celkový dojem +

 Apple audio umí, to víme jeho sluchátka a reproduktory patří mezi nejlepší. Vestavěný zvukový systém poskytuje prostorový zvuk, který zvyšuje imerzi a doplňuje vizuální stránku zážitku. Kompatibilita s AirPods Pro dále zlepšuje audio zkušenost, poskytuje uživatelům kvalitnější a detailnější zvuk.

Komfort a ergonomie +-

Uživatelé hodnotí design a ergonomii zařízení různě. Někteří uživatelé uvádějí, že i přes jeho větší velikost a váhu je zařízení pohodlné díky dobře navrženým popruhům a možnosti nastavení. Nicméně, existují i zprávy o nepohodlí při delším nošení, zejména kvůli distribuci hmotnosti - což potvrzuje mnohé obavy a poznámky, které vzešly ihned po oznámení produktu.

Omezená kompatibilita aplikací -

Na začátku je dostupný jen omezený počet aplikací optimalizovaných pro Vision Pro. To zahrnuje některé základní aplikace od Apple a několik třetích stran. Uživatelé si všímají, že i když je kvalita aplikací vysoká, výběr je zatím omezený, což může ovlivnit celkovou uživatelskou zkušenost. V praxi to znamená, že čas zahodit iphone nebo další elektroniku určitě ještě nepřichází a naše oblíbená zařízení nás budou doprovázet nepochybně ještě pěknou řádku let.

Zdravotní rizika a problémy Apple Vision Pro

Apple Vision pro Rozšířená realita ve zdravotnictví

Zraková únava a nepohodlnost

Uživatelé mohou zaznamenat zrakovou únavu kvůli dlouhodobému nošení a interakci s vysokým rozlišením a intenzitou obrazu na 4K micro-OLED displejích.
Apple Vision Pro nabízí pokročilé možnosti pro nastavení a personalizaci obrazu, ale uživatelé by měli dávat pozor na symptomy jako jsou bolesti hlavy nebo očí.

Riziko pohybové nemoci (Motion Sickness)

Kvůli intenzivním a realistickým virtuálním prostředím mohou někteří uživatelé zažívat pohybovou nemoc.
Je důležité začínat s krátkými sezeními a postupně si zvykat na virtuální prostředí, aby se předešlo nevolnosti a závratům.

Apple a revoluce v AR/VR technologiích

Apple vision pro - revoluce v rozšířené realitě

Přechod k "Neviditelnému" počítači

Představte si svět, kde kontaktní čočky od Apple mění způsob, jakým vnímáme informace. Analytik Ming-Chi Kuo naznačuje, že v 30. letech bychom mohli zažít přechod od tradičních zobrazovacích zařízení k takzvanému "neviditelnému" počítači. Tato futuristická představa zahrnuje kontaktní čočky, které by nám přímo před očima zobrazovaly digitální obsah.

Apple Glasses: budoucnost na obzoru

Projekt "Apple Glasses", brýlí s rozšířenou realitou, je momentálně odložen ve prospěch vývoje cenově dostupnějšího AR/VR headsetu. Tyto inovativní brýle by mohly být představeny až v roce 2027, což představuje další krok společnosti v AR/VR oblasti.

Zaměření na zdraví a přístupnost

Apple nezapomíná ani na zdravotní aspekty. Uvažuje se o tom, že budoucí AR/VR zařízení mohou zahrnovat funkce pro lidi s očními onemocněními. To by mohlo značně zlepšit přístupnost a uživatelský komfort. Ještě ta finanční přístupnost a bude to super!

Technologie pro léčbu duševních onemocnění: Vision Pro od Apple by mohl v budoucnu pomáhat v diagnostice a léčbě duševních onemocnění. Sledování obličejových výrazů a další senzory by mohly být klíčové pro identifikaci a terapii psychických problémů. 

Apple Vision Pro - Kdy bude dostupný v EU? 

Apple Vision Dostupnost a nedostupnost v EU

Apple Vision Pro, očekávaný první prostorový počítač od Apple, startuje v době psaní tohoto článku (2.2.) v USA , ale jeho uvedení na evropský trh bude značně pozdější, pravděpodobně až na konci roku 2024 nebo dokonce později. Hlavními důvody jsou omezená výrobní kapacita společnosti Sony na mikro OLED displeje OLEDoS, potřebné pro toto zařízení - zde vyvstává spousty otázek jak se toto zařízení bude opravovat oproti například oproti opravám Macbooku - lze předpokládat, že náklady na servis budou značné. Dále jsou to  lokalizační výzvy, které vyplývají z nutnosti přizpůsobit visionOS, operační systém zařízení, pro různé evropské jazyky a v poslední řadě "staré dobré regulace" .Tyto faktory vedou k omezenému počtu dostupných jednotek a zpoždění v uvedení produktu na evropských trzích.